University hall of residence ‘La Fresque’,
Versailles (78)

Construction of a hall of residence for university students

10, rue Edmé Bouchardon – Versailles (78)

Client
Versailles Habitat

Architects
ITHAQUES (principal), Atelier WRA (associates)

MECOBAT mission
Multidisciplinary engineering

Energy Performance Index
82.4 kWh/sq. m /year

Construction cost
€ 4.2 M (excl. VAT)

Surface area
1 877 sq. m

Design phase
2010 – 2011

Construction phase
2011 – 2013
Project completion May 2013

Description

Construction of a 5-storey building above ground (in prefabricated CLT panels) of 60 units for university students managed by CROUS, above an existing basement (used in the past decades as a thermal power station and coal warehouse).
The building also includes communal spaces including a multipurpose hall on the ground floor.

Sustainability criteria

  • Habitat et Environnement certification, Profil A
  • THPE2005 Label
  • Double-flow mechanical ventilation system with heat recovery for the communal areas
  • and the multipurpose hall.

Press articles

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!